
W dniach 23 i 24 sierpnia odbyła się XVI edycja Starosądeckiego Jarmarku Rzemiosła. W tym roku na płycie starosądeckiego rynku pojawiło się aż 130 wystawców . Tym razem w tym pięknym wydarzeniu, promującym kulturę i tradycję, nie zabrakło również naszej szkoły.
Możemy śmiało powiedzieć, że nasze stoisko „ Kuchnia galicyjska” odniosło ogromny sukces. Cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem ze strony zarówno starszych jak i młodszych uczestników wydarzenia. A działo się wiele!
Kiszenie kapusty, robienie sera tradycyjną metodą, mielenie mąki w żarnach, młócenie cepami, robienie masła – to wszystko można było zobaczyć w czasie naszych prezentacji.
Pokazy te przyciągnęły tłumy. Starsi komentowali i wspominali to dawne czasy, a dzieci były zafascynowane mieleniem mąki, czy poznaniem tradycyjnej wagi, używanej w sklepach. Radość i energia, która towarzyszyła nam wszystkim, jest trudna do opisania.
Nasze stoisko przyciągnęło również tych szukających kulinarnych wrażeń. Trudno się dziwić. Kto mógłby się oprzeć takim pysznościom, jak zupa chrzanowa, barszczyk i pierogi. A to wszystko przygotowane wg tradycyjnych przepisów. Smacznie, prosto i niepowtarzalnie. Okazuje się, że
Jak co roku Kapituła Jarmarku, której przewodniczył Pan Tadeusz Szewczyk Prezes Izby, nagrodziła zebranych rzemieślników kogutami i łyżkami.
Jest nam niezmiernie miło, że jeden z kogutów za promowanie tradycji kulinarnych, kuchni regionalnej oraz pielęgnowanie dziedzictwa kulturowego trafił w nasze ręce. Zostaliśmy docenieni. Nagroda jest dla nas potwierdzeniem, że to co robimy w co wkładamy nasze serca, przynosi efekty.
To sukces wspólnej pracy nauczycieli, uczniów i pracodawców. Wszystkim zaangażowanym serdecznie dziękujemy.





