
23 i 24 sierpnia 2025 rusza XVI edycja Starosądeckiego Jarmarku Rzemiosła. Uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielami i pracodawcami po raz pierwszy wezmą udział w tej wielkiej imprezie na rynku Starego Sącza.
Nasze stoisko to „Kuchnia galicyjska” w wykonaniu uczniów, nauczycieli i pracodawców Rzemieślniczej Branżowej Szkoły I stopnia im. Świętego Józefa CRR w Nowym Sączu. Bierzemy udział w tym przedsięwzięciu aby: doskonalić umiejętności zawodowe uczniów, nawiązywać do tradycji, krzewić regionalne postawy, zacieśniać współpracęz pracodawcami oraz nade wszystko wspólnie dobrze się bawić.
Dzień pierwszy, 23 sierpnia 2025r. przygotowujemy produkty niezbędne do sporządzenia potraw w niedzielę. Proponujemy:
- Kiszenie kapusty.
- Milenie zboża, pszenicy i żyta.
- Robienie masła.
- Robienie sera.
- Zakwas na żurek.
- Kiszenie buraków na barszcz.
- Pieczenie ziemniaków w piecu chlebowym.
- Pokaz prasowania żelazkiem na duszę.
Dzień drugi, 24 sierpnia 2025r. sporządzamy potrawy z przygotowanych produktów. Proponujemy:
- Kwaśnicę – z kiszonej „naszej” kapusty na kuchni domowej.
- Żurek w kociołku.
- Podpłomyki z cukrem i cynamonem z pieca chlebowego.
- Bryja z słodkim mlekiem.
- Pyzy z mlekiem lub ze skwarkami i cebulką.
- Prołziaki z masłem czosnkowym.
- Ziemniaki z pieca, masło z czosnkiem niedźwiedzim.
- Pierogi z serem.
- Chleb ze śmietaną i cukrem
- Fasolka z barszczem czerwonym.
- Zupa chrzanówka na bazie serwatki i maślanki.
- Herbatki lecznicze z: lipy, mięty, pokrzywy, dziurawca i melisy.